ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА

Датум: 26. Januar 2021 22:18 Категорија: Догађања

САВИНДАН
 
Химна Светом Сави у извођењу чланова музичке секције наше школе под диригентском палицом др Јурај Суђија: https://www.facebook.com/100009980982661/videos/1382655122077174

Обраћање директора школе:


Поштовани
ученици, увaжене колеге, драги кумови, родитељи, сарадници, пријатељи школе, суграђани,
користим прилику да вам у име целог колектива Основне школе "Вук Караџић" Бач пожелим срећну школску славу Светог Саву, са жељом да сте живи, здрави, срећни и весели!
Обележавамо Савиндан и делимо најсвечаније тренутке у нашој школи са вама и овако путем обраћања преко електронских медија.
У другој српској традицији Савиндан се слави као школска слава већ скоро три века. На данашњи дан се увек окрећемо лику нашег светитеља са молитвама и жељом да нам покаже пут истине и човекољубља.
Ми у свом раду црпимо снагу управо из Савиног дела, трудећи се да будемо вешти, љубазни и топли васпитачи, који иду Савиним зацртаним путем. Да будемо људи који образују младе нараштаје, који ће волети ближњег свог, поштовати и
разумети свој и други народ и обичаје, ценити живот и снаћи се у њему.
Радећи у том духу предано и неуморно, колектив наше школе изабрао је првог међу једнакима, који по мишљењу наставника заслужује Светосавску награду, као вредан и радан, поштован колега, достојан ове награде, наставника физичког и здравственог васпитања Миланка Мишу Ћурића. У име Општине Бач уручено му је Светосавско признање, а такође га је наградио и колектив школе.
Ове године наша Светосавска школска кума је Јања Којадиновић са својом породицом, која је по обичају славе припремила славско жито и кољиво, које ће се освештати у Православној цркви у Бачу. Део славског колача ће преузети њена вршњакиња ученица четвртог разреда Богдана Бјелајац са породицом и самим тим преузети кумство за следећу годину.
Како бисмо и у овом тренутку када су на сналази заштитне мере безбедности здравља, прославили и обележили школску славу, осим учешћа у обележавању у Православној цркви у Бачу, наша школа је организовала прављење видео презентација, које можете погледати на овој Фб страници школе и на сајту школе, са темом Светосавље.
Директорка школе Дајана Максимовић и колектив школе,
жели свима срећну школску славу Светог Саву!!!

Светосавска награда:

Одлуком Наставничког већа ОШ "Вук Караџић" Бач носилац Светосавског признања општине Бач је наставник физичког и здравственог васпитање Миланко Миша Ћурић који је својим целокупним ангажовањем, односом према раду и колективу достојан овог часног признања.
Са задовољством и поносом му честитамо на признању колектива и друштва у коме ради.



 


Реч наставника историје Саше Ерцега о Светом Сави:
https://www.facebook.com/100009980982661/videos/1382680942074592

Презентација ученика нижих разреда:
https://www.facebook.com/100009980982661/videos/1382676905408329

Презентација ученика виших разреда:
https://www.facebook.com/100009980982661/videos/1382761925399827


Обележавање славе:



У Православној цркви у Бачу, након службе, ученици наше школе су извели кратак програм. Сви присутни су отпевали Светосавску химну, након  освештања славског колача наше три куме, Саша Малетић, Јања Којадиновић и Богдана Бјелајац су одрецитовале песме о Светом Сави. После њих ученици виших разреда су извели свој рецитал, затим је директорица поздравила све присутне, даривала куму, Јању Којадиновић, и захвалила се бившим, овогодишњим и будућим кумовима наше школе.