НАЦИОНАЛНИ ДАН КЊИГЕ

Датум: 01. Mart 2021 20:21 Категорија: Vesti


Читајмо гласно

Поводом Националног дана књиге, 28. фебруара, наша школска библиотека се укључила у акцију „Читајмо гласно“ Друштва школских библиотекара Србије.
Национални дан књиге се у Србији обележава од 2013. године сваког 28. фебруара. На тај дан 1832. године, политичар, дипломата, уставописац и кнежев секретар Димитрије Давидовић је упутио писмо кнезу Милошу у коме је представио пројекат о уређењу Народне библиотеке Србије. Због тога се овај датум слави и као Дан Народне библиотеке Србије, најстарије установе културе у Србији.
Друштво школских библиотекара Србије ову акцију је организовало и претходне три године, а ове године су наши библиотекари: Бранко Маринковић, Јелена Тепић Војновић и Дејана Влајић омогућили да се она реализује и у нашој школи.
Ученици су у петак, 26. фебруара у 5 до 12 (11.55) скренули пажњу свим присутнима да је крајње време да се активније бавимо књигом и културом уопште. Ученици су својој скромној публици, коју је чинило неколико ученика (у складу са поштовањем мера због тренутне епидемиолошке ситуације), представили своје омиљене књиге, читајући најзанимљивије делове, кратко препричавајући дело или издвајајући смешне и интересантне делове изабраног дела. Акција је протекла у позитивној атмосфери. Уживали смо у представљању разних дела: од обавезних домаћих лектира, преко белетристике, па све до интересантних књига о историји и политици. Било је присутно много емоција: смеха, док смо покушавали да схватимо значај Тита, али и суза, када нас је растужила једна прича о вољенима који нису више са нама. Уживали су и библиотекари и деца! У складу са слоганом акције „У читању је моћ и радост“, сви присутни су осетили значај и моћ књиге и исказали жељу да се слична дружења ускоро понове.